Pantaló | UAB Campus Mèdia

Era un màrtir grec i es deia San Pantaleone. Era adorat a Venècia on avui trobem una església que porta el seu nom. Fruit d’aquesta devoció, al segle XVI va néixer Pantalone, personatge de la Commedia dell’Arte . Com a personificació del poble venecià,...

era, un, màrtir, grec, i, es, deia, san, pantaleone, era, adorat, a, venècia, on, avui, trobem, una, església, que, porta, el, seu, nom, fruit, d’aquesta, devoció, al, segle, xvi, va, néixer, pantalone, personatge, de, la, commedia, dell’arte, , com, a, personificació, del, poble, venecià

Pantaló

Publicat per: Personatges
Data: 22/05/2019
Reprods.: 7
Insereix

Era un màrtir grec i es deia San Pantaleone. Era adorat a Venècia on avui trobem una església que porta el seu nom. Fruit d’aquesta devoció, al segle XVI va néixer Pantalone, personatge de la Commedia dell’Arte . Com a personificació del poble venecià, Pantalone era un vell garrepa amb diners i molt ambiciós. Tenia un gran afany per les dones i portava una màscara amb un llarg nas per amagar la seva edat. Si coneixeu el Senyor Burns d’Els Simpson us en podeu fer una idea.
L’enemic principal de Pantalone era el seu servent Arlequí, que generalment l’enganyava i se n’aprofitava d’ell. Resulta que apareixia sempre en escena vestit amb una espècie de mitges que li cobrien les cames fins als turmells. La seva peculiar i extravagant indumentària va fer furor a Europa on es van posar de moda els pantalons a finals del segle XVII. Abans d’aquest segle, per denominar el que avui en dia coneixem com “uns pantalons”, la paraula utilitzada era “calça llarga” o “calça curta” depenent de la seva llargada.
La primera vegada que es va documentar el mot “pantaló” a Catalunya va ser a Mataró l’any 1810. Tot i així, la peça no era exactament com la coneixem avui en dia. I és que el nostre pantaló no va aparèixer fins els anys seixanta del segle XX.
Així que, recorda-te’n! Cada dia, quan et poses els pantalons, portes a sobre una llarga història.

Programes: